Fototävling 2019

Vi gratulerar vinnarna i vår fototävling!

Vår fototävling ”Upplev skogen – upplev PEFC!” är nu avgjord! Vi gratulerar de tre vinnarna och tackar alla er andra som har velat dela med er av era skogsupplevelser i bild i vår fototävling. Det har varit ett genuint nöje, men verkligen inte lätt, att bland alla trevliga och fina bidrag välja de bilder som gick vidare till final för röstning. Nu har vi räknat ihop poäng och så här föll rösterna från publiken: 

Första plats

Fotograf: Ulf Troeng

Andra plats

Fotograf: Monica Larsson

 Tredje plats

Fotograf: Katharina Svensson

Se alla finalistbilderna PEFC:s fototävling 2019!

Här ser du alla 12 bilder som gick till finalen i vår fototävling – titta och njut av skogsupplevelser på webben! 

 

Fotograf: Kjell Wiklund

Så säger fotografen: Ärteråsen beläget ett antal mil norr om Rättvik. Man ser skogen milsvitt, en väldigt mäktig syn.

Så säger vi: Mäktig var ordet, och liksom personerna som ser ut att ha det vilsamt på bilden så vilar vi också gärna ögonen på de milsvida skogarna ur fågelperspektiv.

 

Fotograf: Ulf Troeng

Så säger fotografen: Det var i skogen några hundra meter ovanför mitt föräldrahem och på fotot ser man min brorsdotter trampa fram i blåbärsriset på jakt efter trattkantareller. Det var en sån där strålande höstdag med klar luft, blåkupa och strålande solsken som letade sig fram mellan trädstammarna. En härlig stund i skogen tillsammans med familjen helt enkelt.

Så säger vi: Höst i barrskogen och svamp eller bärkorgen i handen – vi är nog flera, stora som små, som får en god känsla i magen av den här fina bilden.

 

Fotograf: Katharina Svensson

Så säger fotografen: In my dreams.

Så säger vi: En slingrande grusväg med grässträng i mitten som vindlar sig bort genom försommarlövet i kvällsljus. Säkert en dröm om svensk landsbygd för många – och här är den på riktigt.

 

Fotograf: Monica Larsson

Så säger fotografen: Nyfiken – En fantastisk morgon med att vänta på den lilla nyfikna valpen som kom gående på ett eget litet äventyr utan sina syskon.

Så säger vi: Svårt att inte bli charmad av en sådan nyfiken blick i mjukt morgonskogsljus. Och så passande inramad av ”rävrumpor” (eller – fräken – som andra kanske hellre kallar växten.) 

 

Fotograf: Rikard Esperi

Så säger fotografen: Trevligt möte under kvällens promenad.

Så säger vi: ”Nämen – är du också här?”  – kan man tänka att detta rådjur tänker. Så färgstämt och fint fångat mellan granstammarna.

 

Fotograf: Alexander Gylling

Så säger fotografen: Coffee.

Så säger vi: Doften av kokkaffe lagat över öppen eld ute i skogen riktigt stiger ur denna bild – där hade vi gärna suttit och tagit oss en kopp. 

 

Fotograf: Carl-Fredrik Hamilton

Så säger fotografen: Vintergatan i skyn, med certifiering är skogen också oändlig som rymden i mina ögon.

Så säger vi: En syn av ståtliga tallkronor med kosmos som fond – det kan verkligen stämma till en stunds eftertanke kring vår plats på jorden och i skogen.

 

Fotograf: Lotta Wendt

Så säger fotografen: Det här fotot är taget med min mobil i närheten av mitt hem, ögonblick snabbt fångat med kanske inte bästa utrustning eller teknik. Ingen korrigering, utan bara skogen och ljuset.

Så säger vi: Skogen och ljuset ja – man kan nästan höra tystnaden och känna lugnet där på bryggan vid den spegelblanka skogssjön i detta ljus.

 

Fotograf: Malin Sannel

Så säger fotografen: Mitt under en fotopromenad i skogen fick jag syn på denna groda, som gömde sig bland höstlöven. Jag blir alltid så glad när jag får möta skogens invånare, stora som små!

Så säger vi: Och vi blir glada av detta fint fångade höstfärgade skogsmöte nere på marken.

 

Fotograf: Sandor Veldman

Så säger fotografen: Jag upplever skogen året runt och ser dagligen alla förändringar som sker i skogen på grund av årstiderna, skogens åldrande och mänsklig påverkan såsom skogsbruk. De första två – årstider och åldrande – kan vi inte påverka, men de andra desto mer. Därför tycker jag att det är mycket viktigt med ett hållbart skogsbruk i Sverige och resten av världen.

Så säger vi: Grafiska björkstammar i svartvit tappning – en bild av skogen och träden som skönhetsupplevelse tycker vi.

 

 

Fotograf: Enar Nordin

Så säger fotografen: Ett led i hållbart skogsbruk taget i Björksele Åsele vid Norrskogs avdelning sommaren 2018.

Så säger vi: En fin bild av ”en vanlig dag på jobbet” i ett hållbart skogsbruk – där grupper av träd och trädridåer står kvar efter skördaren, av hänsyn till miljön, för att sedan växa in i nästa generations skog.

 

Fotograf: Eva Festin

Så säger fotografen: Det är och ska vara gott att vårda skogen. 

Så säger vi: Vi kan bara instämma och blir sugna på att själva slå oss ner på de nyligen avverkade stockarna och ta en redig tugga på det där bakverket.

 

Tävlingsregler

Villkor
Du får delta med max fem foton.

Genom att delta i tävlingen går du med på att Svenska PEFC kan använda insända foton i vår kommunikation för certifiering av hållbart skogsbruk under året 2019, t.ex. på vår hemsida, nyhetsbrev och sociala kanaler.

Tävlande måste ha tagit bilden själv och äga rättigheterna till bilden. Tävlande behåller copyrighten till insända bilder.

Tävlande ansvarar för att eventuella personer som är med på bilder har gett sitt medgivande.

Bildjusteringar och bildstorlek
Digitala bildjusteringar som bibehåller och förstärker bildens original är tillåtna. Bildmanipulationer som t.ex. att ta bort eller lägga till växter, djur, människor eller dylikt är inte tillåtna. Bilderna får inte innehålla ramar, vattenstämplar eller signaturer.

Maximal filstorlek är 5 MB och bilderna bör helst ha en sida med minst 1600 pixlar.

Bedömning
Svenska PEFC väljer ut 12 finalister bland de insända bidragen. Vid urvalet tittar vi på bildens idémässiga innehåll och utförande mot bakgrund av fototävlingens målsättning – att öka medvetenheten om skogarnas betydelse och betona varför vi behöver hantera dem på ett hållbart sätt.

Under vecka 21 och 22 kommer en miniutställning av de 12 finalistbilderna att hängas på Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF:s) huvudkontor i Stockholm och tre slutliga vinnare kommer att utses genom publik röstning. Vinnarna tillkännages under vecka 23.

Priser

Det här kan du vinna om någon av dina bilder går till final:

Första pris: Peugeot kryddkvarnar i PEFC-certifierad bok från hållbart brukad europeisk skog

Andra pris: Boken ”Fåglar i svensk folklig tradition” av Ingvar Svanberg. Boken är en skildring av folklig ornitologi i Sverige. Här ges inte bara svar på hur en fågel använts, benämnts eller uppfattats, utan också om när, var och av vem informationen har getts.

Tredje pris: En praktisk ryggsäck att t.ex. bära fikat i när du är ute i skogen

PEFC:s internationella tävling: “PEFC Photographer of the Year Award”

De tre vinnande fotona kvalificerar sig automatiskt för den internationella delen av denna tävling där skogsfoton från hela världen tävlar om “PEFC Photographer of the Year Award”! Om din bild blir en av de tre vinnarbilderna så kontaktar vi dig för att höra om du vill delta med din bild i PEFC:s internationella tävling.

Vinnaren av ”2019 PEFC Photographer of the Year Award” får en resa till Würzburg i Tyskland för att bevista ”2019 PEFC Forest Certification Week”, eller en prissumma på 2000 schweizerfranc (CHF).

De 12 högst placerade bilderna kommer att ställas ut publikt under ”2019 PEFC Forest Certification Week” i Würzburg, Tyskland i november 2019 och också ingå i PEFC:s kalender ”Experience Forests, Experience PEFC” för 2020.

Om PEFC

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) är världens arealmässigt största system för certifiering av skogsbruk. PEFC har rötterna i skogsägarrörelsen och de mindre markägarnas behov av ett system anpassat för deras förutsättningar.

Över 300 miljoner ha skogsmark är certifierade enligt PEFC:s principer för hållbart skogsbruk. Certifiering av skogsbruk säkerställer att skogen sköts på ett ansvarsfullt sätt och ger oss alla möjligheter att göra bra val när vi använder produkter från skogen.