Fototävling 2019

 

Välkommen att vara med i PEFC:s fototävling 2019!

Är du intresserad av skog, foto och hållbart skogsbruk lokalt och globalt? Ta då chansen att delta i Svenska PEFC:s fototävling ”Upplev skogen – upplev PEFC!”. Samtidigt har du möjlighet att kvalificera dig för PEFC:s internationella fototävling och tävla om ”PEFC International Photographer of the Year Award”!

PEFC arbetar för hållbart brukande av världens skogar sedan 20 år tillbaka. En viktig del av ett uthålligt skogsbruk är hänsyn till skogens sociala värden – till exempel människors möjlighet till upplevelser i och av skogen.

Nu vill vi gärna ta del av din upplevelse av skogen i bild! Du kan till exempel skildra skogslandskap som betyder något för dig, enskilda träd och växter, människor i skogen, djur, arbete och fritid. Eller något helt annat. Använd fantasin och en kamera. Bilderna kan vara både i färg och svartvitt.

Så här gör du för att vara med

Sista datum för att delta i tävlingen är onsdag 8 maj 2019.

Delta via Instagram 
Tagga din bild eller dina max fem bilder med #upplevskogen2019 när du postar så deltar du i tävlingen! Om någon av dina bilder går till final så kontaktar vi dig via meddelande på Instagram.

Delta via mejl
Använder du inte Instagram? Inga problem! Mejla din bild eller dina max fem bilder till upplevskogen2019@pefc.se och uppge också ditt namn och hur vi bäst kontaktar dig om någon av dina bilder går till final.

Om du vill får du också gärna skicka med en kort kommentar kring bildens motiv eller kring vad bilden betyder för dig.

Tävlingsregler

Villkor
Du får delta med max fem foton.

Genom att delta i tävlingen går du med på att Svenska PEFC kan använda insända foton i vår kommunikation för certifiering av hållbart skogsbruk under året 2019, t.ex. på vår hemsida, nyhetsbrev och sociala kanaler.

Tävlande måste ha tagit bilden själv och äga rättigheterna till bilden. Tävlande behåller copyrighten till insända bilder.

Tävlande ansvarar för att eventuella personer som är med på bilder har gett sitt medgivande.

Bildjusteringar och bildstorlek
Digitala bildjusteringar som bibehåller och förstärker bildens original är tillåtna. Bildmanipulationer som t.ex. att ta bort eller lägga till växter, djur, människor eller dylikt är inte tillåtna. Bilderna får inte innehålla ramar, vattenstämplar eller signaturer.

Maximal filstorlek är 5 MB och bilderna bör helst ha en sida med minst 1600 pixlar.

Bedömning
Svenska PEFC väljer ut 12 finalister bland de insända bidragen. Vid urvalet tittar vi på bildens idémässiga innehåll och utförande mot bakgrund av fototävlingens målsättning – att öka medvetenheten om skogarnas betydelse och betona varför vi behöver hantera dem på ett hållbart sätt.

Under vecka 21 kommer en miniutställning av de 12 finalistbilderna att hängas på Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF:s) huvudkontor i Stockholm och tre slutliga vinnare kommer att utses genom publik röstning. Vinnarna tillkännages under vecka 22.

Priser

Det här kan du vinna om någon av dina bilder går till final:

Första pris: Peugeot kryddkvarnar i PEFC-certifierad bok från hållbart brukad europeisk skog

Andra pris: Boken ”Fåglar i svensk folklig tradition” av Ingvar Svanberg. Boken är en skildring av folklig ornitologi i Sverige. Här ges inte bara svar på hur en fågel använts, benämnts eller uppfattats, utan också om när, var och av vem informationen har getts.

Tredje pris: En praktisk ryggsäck att t.ex. bära fikat i när du är ute i skogen

PEFC:s internationella tävling: “PEFC Photographer of the Year Award”

De tre vinnande fotona kvalificerar sig automatiskt för den internationella delen av denna tävling där skogsfoton från hela världen tävlar om “PEFC Photographer of the Year Award”! Om din bild blir en av de tre vinnarbilderna så kontaktar vi dig för att höra om du vill delta med din bild i PEFC:s internationella tävling. Detaljerade tävlingsvillkor för PEFC:s internationella fototävling hittar du här fr.o.m. den 22 april.

Om PEFC

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) är världens arealmässigt största system för certifiering av skogsbruk. PEFC har rötterna i skogsägarrörelsen och de mindre markägarnas behov av ett system anpassat för deras förutsättningar.

Över 300 miljoner ha skogsmark är certifierade enligt PEFC:s principer för hållbart skogsbruk. Certifiering av skogsbruk säkerställer att skogen sköts på ett ansvarsfullt sätt och ger oss alla möjligheter att göra bra val när vi använder produkter från skogen.