Ulf Troeng vann första pris i PEFC:s fototävling med bilden ”Blåbärsskogen”

Liten flicka som trampar fram i blåbärsriset i jakt på trattkantareller en strålande höstdag. Det blev publikens favoritmotiv bland 12 finalistbilder och därmed vinnarbilden i vår fototävling ”Upplev skogen – upplev PEFC!”. PEFC fick en pratstund med pristagaren Ulf Troeng om fotande och relationen till skogen.

Grattis igen till förstaplatsen! Du beskrev din bild så trevligt, men berätta – var är bilden tagen?

– Bilden är tagen i Storvik i Gästrikland där jag är uppvuxen, nära mitt föräldrahem. Där är vi ofta med familjen och plockar bär och svamp, berättar Ulf Troeng.

Hur ser ditt fotograferande ut annars – fotar du mycket?

– Jag gillar att fota men jag skulle själv säga att jag fotar hellre än bra. För en 10 år sedan reste jag på en lång resa med en kompis som är väldigt fotointresserad, och det fick fart på mitt intresse också. Men jag fotar mest för att dela bilder med vänner och familj.

Något favoritmotiv framför andra?

– Nej det skulle jag inte säga. Men jag tycker till exempel om när det är människor med i bilderna, eller djur för den delen, så att det händer något i bilden. Så ”människor i natur” kanske är ett favoritmotiv ändå.

Och när följer kameran med dig?

– Jag fick en systemkamera i present för fyra år sedan och jag tänker att den hellre får följa med ut och riskera att bli blöt än att ligga kvar hemma oanvänd. Så jag försöker ha med den på resor och utflykter för att fånga fototillfällen längs vägen.

Nu har du vunnit första pris i en tävling för skogsbilder, men vad har du rent allmänt för relation till skog och natur?

– Jag är uppväxt vid skogen och började orientera vid 7-8 års ålder och tävlar fortfarande i orientering, både i Sverige och ibland utomlands. Så det skulle jag säga är min främsta relation till naturen. Men jag tycker också att det är rogivande att bara vara i skogen.

– Sedan jobbar jag med frågor kring förnybara drivmedel. Så jag följer diskussionen om hur och till vad skogen ska brukas och frågar mig om vi kan använda den till ”allt”. Jag tycker att det är viktigt att skogen brukas hållbart – att det till exempel inte planteras för mycket gran som riskerar att blåsa ner eller att vi har stora kalhyggen överallt.

Avslutningsvis, har du något fototips att dela med dig av till andra fotointresserade?

– Jag tänker till exempel på ett tips som kan kokas ner till ”att tänka efter före”. Nu för tiden när det är så enkelt för många att fota med mobilen så ser man ju också rätt många bilder med avklippta huvuden och liknande. Att tänka en liten stund på bildkompositionen innan man trycker av är något som oftast resulterar i snyggare bilder.

Vi tackar så mycket både för tips och för pratstunden och önskar fortsatt goda fotoupplevelser!

Bild överst: ”Det var i skogen några hundra meter ovanför mitt föräldrahem och på fotot ser man min brorsdotter trampa fram i blåbärsriset på jakt efter trattkantareller. Det var en sån där strålande höstdag med klar luft, blåkupa och strålande solsken som letade sig fram mellan trädstammarna. En härlig stund i skogen tillsammans med familjen helt enkelt.” Så beskriver fotografen Ulf Troeng sin bild som vann förstapris i Svenska PEFC:s fototävling 2019.

Se alla 12 finalistbilder i vår fototävling ”Upplev skogen – upplev PEFC!”

12 upplevelser av den svenska skogen! – finalbilderna i PEFC:s fototävling 2019 ”Upplev skogen – upplev PEFC!”

Läs mer på pefc.org: ”Humans, wildlife and forest landscapes – the winners of Sweden’s photo contest have it all”

Please follow and like us:
Kommentarer är stängda.