Vinnaren utsedd till arkitekturpriset ”Best Use of Certified Timber”

World Architecture Festival (WAF) 2018 är nu avslutad. WAF:s prisjury delade ut ett antal arkitekturpriser i olika klasser. Vinnaren till det PEFC-sponsrade priset ”Best Use of Certified Timber” utsågs bland nio finalister.

Australienbaserade Tzannes arkitekter vann förstapriset för International House Sydney. Byggnaden är uppförd av Lendlease i PEFC-certifierat korslimmat massivträ (CLT) levererat av Stora Enso. Den sju våningar höga kommersiella byggnaden fångar ögat med sin fasad i klarglas som skapar intresse för trästrukturen på insidan.

Träkonstruktionen är inte bara bra från klimatsynpunkt utan också för människorna som jobbar i huset.

– Trä har en väldigt stark effekt på människor, både psykiskt och fysiskt, säger Jonathan Evans från Tzannes arkitekter.

Trä vinner också mark som konstruktionsmaterial på grund av sina positiva klimat- och hälsoeffekter.

– Variationen och den geografiska spridningen på de projekt som sökte till tävlingen visar att certifierat virke är en växande global trend. PEFC-certifieringen gav arkitekterna tillit till att hållbarhetsfrågor adresserades på ett bra sätt i deras projekt, sa Mark Thomson, arkitekt och en av medlemmarna i WAF:s prisjury.

Priset ”Best Use of Certified Timber” riktar sig till projekt där certifierat trä i någon form har använts på ett innovativt, pedagogiskt eller konstnärligt sätt. Genom att sponsra priset vill PEFC slå ett slag för att bygga i trä som en del av en hållbar framtid.

Läs hela artikeln från PEFC International

Se video från Tzannes arkitekter om International House in Sydney

Please follow and like us:
Kommentarer är stängda.