Nappar i hållbart trä

Företaget som utvecklat den första nappen gjord på PEFC-certifierad träråvara.

Nappar i hållbart trä

Skogen Baby är företaget som utvecklat den första nappen gjord på PEFC-certifierad träråvara och därmed visar de vägen mot en mer hållbar produktion av babyprodukter. Vi pratade med Stefan Dockberg, VD och grundare av företaget om hållbarhet, materialval och framtid.


Berätta om er verksamhet, och hur idén till Skogen Baby föddes!

– Skogen Baby är en verksamhet som tillverkar babyprodukter i förnyelsebara material. Idén till den första produkten, nappen, föddes när vi letade efter en present till en nyfödd och insåg den enorma mängden engångsplast som dominerar gångarna i nästan varenda butik, säger Stefan och fortsätter:

Det fanns ett stort hål på marknaden av miljövänliga förbrukningsprodukter till barn. Just nappar är oftast gjorda i fossilbaserad plast, och vi fick en idé att istället ta fram en biobaserad napp, som ska kunna brytas ned och återbrukas.

Efter starten år 2018 gick företaget igenom en tre år lång och tålamodsprövande process där de testade olika träslag och variationer på nappen. Det landade i en produkt som innehåller hela 97% förnyelsebart material. 

– Det är vi fantastiskt stolta över, säger Stefan.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

– Skogen Baby arbetar med förnyelsebar råvara för en så liten klimatpåverkan som möjligt. Vi tar också ett socialt ansvar och vill att våra produkter ska vara närproducerade samt att de som arbetar med att färdigställa produkten ska ha bra arbetsvillkor och en lön man kan leva på, menar Stefan.

Vi vill också använda så lite material som möjligt till våra nappar och napphållare, därför är vår förpackning enkel.  Tillsammans med förpackningsföretaget BillerudKorsnäs (också PEFC-certifierade, reds anm.) har vi tagit fram ett så miljövänligt emballage som möjligt. 

Stefan fortsätter:

–Värdegrunden och företagskulturen är en del av vår Climate Positive Workforce*. Vi arbetar också med vårt sociala projekt tillsammans med vår partner Ecologi, som planterar ett träd för varje napp vi säljer.

Varför är det viktigt för er att använda PEFC-certifierad träråvara i era produkter?

– Det känns som en självklarhet för Skogen Baby att använda PEFC-certifierade produkter. Det går helt i linje med våra värderingar samtidigt som det ger en form av legitimitet, både för oss och för våra kunder. Certifiering är ett viktigt verktyg i hållbarhetsarbetet och PEFC är världens största system för certifiering av hållbart skogsbruk.  

 

Tillverkas produkterna lokalt? 

Skogen Baby är stolta över att produktionen sker lokalt i Småland.

Vad betyder skogen för er?

Stefan berättar att han har spenderat helgerna under sin uppväxt i skogarna i Östergötland.
- Skogen och närhet till naturen är något som betyder mycket för välbefinnandet och det är en plats jag värdesätter högt.


Hur ser framtiden ut för Skogen Baby? 

Skogen Baby har mycket spännande på gång och arbetar med tester av produkter just nu för att möta kundernas efterfrågan på bland annat leksaker och andra förbrukningsprodukter till barn.

Vi på PEFC ser fram emot att följa deras resa!


 

*Climate Positive Workforce
10 träd planterade / månad / anställd
9 ton CO2 reducerat / år  (~1x footprint)