ECSkog – pionjär inom entreprenörscertifiering i Sverige


PEFC:s entreprenörscertifiering är en viktig del för en fungerande PEFC-certifiering i Sverige, där såväl familjeskogsbruk som större bolag anlitar entreprenörer för sina skogsbruksåtgärder.

Några av de första att bilda ett så kallat entreprenörsparaply var just ECSkog, som redan 2003 startade sin verksamhet. Bernt Söderberg, som var VD för ECSkog från företagets start fram till 2018, berättar att entreprenörscertifieringen var en nödvändighet – lösningen för att få hela certifieringssystemet att fungera.

Ett nytt landskap krävde nya lösningar
Under 1990-talet utvecklades svenskt skogsbruk i snabb takt. Den dåvarande FSC-standarden utgick från att arbetet utfördes av skogsägarens egen personal – en modell som blivit alltmer ovanlig. Genom PEFC:s utformning fanns möjligheten att anpassa kraven till entreprenörsverksamhet. Certifieringslösningen möttes generellt positivt av entreprenörerna. Även om anslutningen var frivillig visade revisionerna att många såg värdet i besöken från någon som kunde deras vardag – och inte var där för att sälja något, utan för att hjälpa dem navigera regler och arbetsmiljö.

Varför ett fristående bolag?
Per Hoflund, som idag är VD för ECSkog, berättar att bolaget bildades 2003 av tre delägare:

  • Svenska Kyrkans PEFC ek. för.
  • Södra Skogsägarna ek. för.
  • PanCert AB.

Skogsägarna Mellanskog ek. för. anslöt som jämlik delägare omkring 2007. Innan dess hade varje organisation skogscertifikat där entreprenörscertifiering hanterades. Att bilda ett separat bolag hade flera fördelar – inte minst för att säkra oberoendet i granskningen.
– Eftersom en entreprenör ofta arbetar åt flera uppdragsgivare blev det problematiskt när en part också stod för revisionen. Det kunde innebära att man blev granskad av en aktör som man inte ens arbetade för vid tillfället, säger Per Hoflund.
Genom att skapa ett oberoende företag möjliggjordes en certifiering utan beroendeställningar. Man etablerade också en ekonomiskt självständig verksamhet med hög kompetens och kvalitet.

Övertagande och expansion
Vid starten övertog ECSkog omkring 360 certifikat från de tidigare lösningarna. När Mellanskog anslöt som delägare tillkom ytterligare entreprenörer. Sedan dess har verksamheten vuxit stadigt, med endast enstaka år av marginell förändring eller tillfällig minskning. I dag har ECSkog
cirka 2 600 certifierade entreprenörer.
– Vi var tidiga med att erbjuda PEFC-certifiering i ett fristående bolag. Vi tog ledartröjan och utvecklade mycket av det arbetssätt och material som används brett inom branschen idag, säger Hoflund.

Per Hoflund

Från granskare till vägledare
ECSkog har sedan starten varit en viktig del i PEFC:s standardutveckling – särskilt i samband med den tredje upplagan av PEFC-standarden (TD III). Då bidrog ECSkog till att utveckla den sociala standarden, vilket både klargjorde ansvar och ökade förståelsen för entreprenörernas arbetsmiljö och roll i skogsbrukets värdekedja.

Rollen som certifierare har under åren förändrats. ECSkog ser i dag sin funktion inte bara som granskande, utan även som coachande och vägledande. En hög intern ambitionsnivå, med tätare internrevisioner än vad standarden kräver, har visat sig uppskattad bland entreprenörerna och bidrar till både dialog och utveckling.
– Närhet, tillgänglighet och kompetens är värden som vi värnar om. Vi fortsätter också vår aktiva roll i standardutvecklingen tillsammans med Svenska PEFC – det ser vi både som ett ansvar och en möjlighet att påverka framtidens hållbara skogsbruk, avslutar Per Hoflund.