André Torstensson

André är skogsägare och entreprenör och driver Runtorp Jord och Skog.

André Torstensson

23 september 2024 PEFC Sverige

Vi har träffat André Torstensson från Runtorp Jord och Skog för att prata om hans arbete som skogsentreprenör och hur den nya PEFC-standarden har påverkat hans verksamhet. André bor och utgår från en gård som gått i arv i hela 400 år. Med den historian i ryggen och all erfarenhet från sitt yrkesliv är han en mycket skicklig och betrodd skogsentreprenör. Nedan delar André med sig av sina tankar och erfarenheter kring förändringarna och de krav som den nya PEFC-standarden innebär.


André berättar att 400-års jubileet har firats genom att hela gården, med alla ekonomibyggnader fick sig en rejäl uppfräschning. Men att det roligaste med jubileet var en gårdsfest som hölls tillsammans med vänner och bekanta i somras. "Det var så kul att kunna fira detta!".


André med familjens specialsökhund Blixtra. Foto: Frans Johansson  

Hur har ditt arbete som skogsentreprenör förändrats sedan införandet av den nya PEFC-standarden?

"Det har hittills inte skett några direkta förändringar i mitt arbete." En nyhet i standarden är dock kravet på att förare ska ha dokumenterad utbildning i effektiv och miljömedveten körning. Och hade maskinparken varit äldre, skulle den behövt uppdateras för att möta de nya utsläppskraven enligt EU steg 1-direktiv. "Vi ska också dokumentera att vi årligen utför en revision av våra nödlägesberedskaper," säger André. Han nämner att vissa krav är mer specificerade än tidigare, men inga större justeringar har behövts i det dagliga arbetet.

Vad ser du som de största utmaningarna med att uppfylla de krav som ställs av den nya PEFC-standarden?

"Jag ser inga större utmaningar i att uppfylla dessa regler," konstaterar André. Han påpekar dock att dokumentationskraven på entreprenörer blir alltmer omfattande. Här har han fått stor hjälp av SE Certifiering, som tagit fram mallar och stöd för att underlätta arbetet. "Det är guld värt! Det är synd om vi alla skulle behöva uppfinna hjulet på nytt," tillägger han.

Hur påverkar PEFC-certifieringen dina kundrelationer och affärsmöjligheter?

André ser enbart positiva effekter av PEFC-certifieringen. "Det är en trygghet både för mig och mina kunder, och det är skönt att ha den i ryggen. Jag anser att skogen ska skötas enligt det som certifieringen står för," säger han. Tyvärr har han inte märkt någon större förändring i efterfrågan eller förväntningar från kunderna. "Bolagen har en förväntan och kravbild, men den enskilde skogsägaren har oftast inga förväntningar. De ser oftast bara dokumentationen som ett problem, även om de gärna tar emot den extra ersättning de kan få vid försäljning av sitt virke," förklarar han.

 

På vilket sätt arbetar du för att säkerställa att ditt arbete bidrar till hållbar skogsförvaltning enligt PEFC:s riktlinjer?

André följer noggrant de regler som finns och ser till att både han själv och hans personal är välutbildade i hållbar skogsförvaltning. ”Jag både som entreprenör och skogsägare har alltid arbetat enligt dessa principer," säger han.
 

Vilka fördelar ser du med att arbeta under PEFC-standarden för din verksamhet och för skogsbruket i stort?

"Trygghet, kunskap och ett regelverk att luta mig mot för ett skogsbruk som jag står för," sammanfattar André. Han hoppas att PEFC-certifieringen kommer att fortsätta att påverka skogsbruket positivt på lång sikt, och att den goda status som skogsbruket har idag bibehålls. "Det blåser många vindar i samhället idag som vi inte haft tidigare, på gott och ont."  

Avslutningsvis ser André Torstensson optimistiskt på framtiden, även om han är medveten om de utmaningar som skogsbruket kan möta. PEFC-certifieringen ger honom och hans företag en stabil grund att stå på.


Följ gärna André på instagram för att följa hans dagliga arbete.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Välkommen att prenumerera på Svenska PEFC:s digitala nyhetsbrev! Registrera din e-postadress här för att få utskicket.


Läs mer