Ny teknik effektiviserar det hållbara skogsbruket
Ny teknik och fjärranalys är på god väg att revolutionera övervakningen av våra skogar. Läs mer om studien och samarbetet mellan PEFC Spanien, Agresta och Oviedo universitet.
Ny teknik effektiviserar det hållbara skogsbruket
24 juni 2024 PEFC Sverige
Ny teknik och fjärranalys är på god väg att revolutionera övervakningen av våra skogar. I en ny studie, som presenteras på IUFRO World Congress 2024 i Stockholm, visas hur satellitdata, algoritmer och maskininlärning säkerställer att standarder i det hållbara skogsbruket följs. Studien är ett nära samarbete mellan PEFC Spanien, Agresta och Oviedo Universitet.
Isabel González, som arbetar som fjärranalys- och GIS specialist på det spanska företaget Agresta, har precis kommit till Stockholm. Imorgon kommer hon presentera sin studie ”Assessing Change Detection Algorithms for Monitoring PEFC forest certification: Towards Sustainable Management and Certification Compliance”.
Isabel González arbetar på Agresta, ett företag som specialiserat sig på skogsförvaltnings- och miljötjänster.
– Projektet startades för att hjälpa PEFC i Spanien att förbättra övervakningen och revisionerna av PEFC-skogscertifiering, säger Isabel och fortsätter:
– Genom att använda så kallade förändringsdetektionsalgoritmer och satellitdata kan vi identifiera förändringar i vegetationsskiktet, som exempelvis skogsbränder eller kalavverkning. Detta ger oss ett exakt och kostnadseffektivt verktyg för att stärka fältövervakningen av skogar, säger Isabel.
Så används tekniken
Förändringsdetektionsalgoritmer jämför bilder över tid för att hitta och kvantifiera förändringar. I projektet används en algoritm som kallas Continuous Change Detection and Classification (CCDC), som analyserar tidsserier av satellitbilder för att hitta plötsliga förändringar i vegetationsskiktet.
Certifierat skogsområde av PEFC-Spanien i mörkgrönt; träd- och/eller buskvegetation i ljusgrönt; Pontevedra-provinsen i rött.
– Varje halvår kör vi verktyget för att identifiera förändringar som inträffat. Detta hjälper oss att fokusera våra revisioner på områden där förändringar har skett, vilket förbättrar effektiviteten och minskar behovet av manuella inspektioner, förklarar Isabel.
Maskininlärning förbättrar
Isabel och hennes team har även använt maskininlärning som förbättrar algoritmernas förmåga att mer exakt identifiera och klassificera förändringar. I projektets nästa fas planerar de att använda en algoritm som kallas Random Forest för att klassificera dessa förändringar efter typ.
– Den teknik vi använder förbättrar transparensen och ansvarstagandet i skogscertifieringen. Genom att använda data och digitala analysverktyg kan vi fatta bättre beslut och utveckla effektivare strategier inom skogsförvaltningen, förklarar Isabel.
Hur ser framtiden ut?
Enligt Isabel González kommer framtida utvecklingar inom förändringsdetektion att dra nytta av teknologiska framsteg genom att integrera flera datakällor och använda djupinlärningstekniker. Kombinationen av datastreams som satellitbilder och LiDAR (Light Detection and Ranging) möjliggör mer exakt övervakning av markanvändning och detaljerad beskrivning av skogens struktur.
– För att utnyttja innovation inom skogssektorn fullt ut är det avgörande att främja adoption av nya teknologier, säkerställa kontinuerlig utbildning och främja samarbete över sektorer. Bosques 3.0-projektet (se faktruta) är ett första steg på denna resa, avslutar hon.
Ladda ned postern som presenterades på IUFRO World Congress 2024.
Klicka på länken nedan:
Fakta:
Bosques 3.0-projektet
Bosques 3.0-projektet syftar till att modernisera skogsövervakning och förvaltning med avancerad teknologi som fjärranalys, GIS och maskininlärning för att skapa hållbara skogsbruksmetoder.
Projektet använder satellitbilder för att samla in data om skogsförhållanden och skapa detaljerade kartor. Med avancerade algoritmer identifierar och analyserar det förändringar i vegetationsskiktet, såsom kalavverkning eller skogsbränder. Det stödjer hållbart skogsbruk genom att ge skogsägare verktyg för välgrundade beslut och följa PEFC-standarder.
Förväntade resultat inkluderar förbättrad skogshälsa, ökad biologisk mångfald, effektivare förvaltningsstrategier och ökad transparens. Projektet driver innovation inom skogsbruksteknik och fungerar som en modell för liknande initiativ globalt.
Läs mer om Bosques 3.0 på PEFC Spaniens websida