Nya standarder för spårbarhet – information om införande

I februari 2020 publicerades nya versioner av PEFC:s standarderna för spårbarhet (PEFC Chain of Custody ST 2002) och varumärkesanvändning (PEFC Trademarks ST 2001). Här följer lite information om vad det innebär för spårbarhetscertifierade företag och hur övergången till de nya standarderna ska gå till.

Nya standarder för spårbarhet – information om införande

23 augusti 2020 PEFC Sverige

I februari 2020 publicerades nya versioner av PEFC:s  standarderna för spårbarhet (PEFC Chain of Custody ST 2002) och varumärkesanvändning (PEFC Trademarks ST 2001). Här följer lite information om vad det innebär för spårbarhetscertifierade företag och hur övergången till de nya standarderna ska gå till.

Båda standarderna har en 24-månaders övergångsperiod. Ni kan, under den perioden, fortsätta som normalt med er certifiering mot den gamla, 2013-versionen, av spårbarhetsstandarden. Ert certifikat förblir giltigt och ni behöver inte ändra användandet av PEFC:s varumärken (logotypen).

Fram till 14 februari 2022 kan era revisioner (både årlig revision och omcertifiering) fortsätta att göras mot 2013-standarden. Nästa revision efter detta datum måste dock vara enligt kraven i den nya 2020-standarden. 13 februari 2022 är alltså det sista datumet som man kan granskas mot 2013 års version av standarden.

För att bli certifierad mot de nya standarderna måste ni anpassa era spårbarhetssystem och rutiner till de reviderade kraven. När era rutiner är i överensstämmelse med 2020-kraven kontaktar ni ert certifieringsorgan och informerar dem om att nästa revision ska göras mot 2020 års version av spårbarhetsstandarden.

Efter revisionen, när ni fått ert certifikat, kommer ni att kontaktas av PEFC för att underteckna ett varumärkessavtal. Om ni redan har ett kommer ni att bli ombedda att acceptera en ändring av befintligt kontrakt. Ert PEFC-licensnummer kommer inte att ändras.

Till skillnad från 2013 års standard är det nu obligatoriskt med ett varumärkesavtal, även om man inte planerar att använda PEFC-loggan (även om vi hoppas att ni gör det!).

När varumärkesavtalet är klart får ni åtkomst till den nya logogeneratorn och kan börja skapa PEFC-loggor i enlighet med PEFC-standarden 2020.


Användning av PEFC:s varumärken

2020-standarderna för spårbarhet och varumärke hänger ihop och när ni är certifierade enligt 2020 års version av spårbarhetsstandarden måste all användning av PEFC:s varumärke ske i enlighet med 2020 års varumärkesstandard. Den nya logogeneratorn ser till att loggorna blir i enlighet med regelverket!

Om ni fortfarande har material som producerats enligt 2013-standarden, kan ni använda detta återstående material enligt 2008 års PEFC-användarregler.

Mer information

Information på engelska och en sammanfattning av de viktigaste ändringarna av de nya standarderna finns här:

https://pefc.org/for-business/supply-chain-companies/moving-to-the-latest-standards

Svenska översättningar av standarderna kommer snart.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Välkommen att prenumerera på Svenska PEFC:s digitala nyhetsbrev! Registrera din e-postadress här för att få utskicket.

Läs mer

HÅLLA KONTAKTEN

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV