TMF nya medlemmar i Svenska PEFC

Vi är så glada att kunna välkomna Trä- och möbelföretagen som nya medlemmar i Svenska PEFC.

TMF nya medlemmar i Svenska PEFC

14 augusti 2024 PEFC Sverige

Robin Ljungar, hållbarhetschef på Trä- och Möbelföretagen (TMF), har en lång bakgrund inom träbearbetande industri. Vi fick en pratstund med honom där han delar med sig av hur han hamnade hos TMF, hur det nya medlemskapet hos Svenska PEFC kommer att påverka organisationen, och hur han ser på framtiden inom branschen.

Efter att ha examinerats som ingenjör från KTH för över 30 år sedan, började Robin sin karriär på Casco inom Akzo Nobel, där han arbetade med utveckling av trälim för möbel- och parkettgolvsindustri. Detta arbete gav honom möjligheten att resa och besöka industriella kunder över hela världen, från Europa och Asien till USA och Sydamerika. Idag är han en central person inom TMF, en branschorganisation som representerar svenska företag inom träbearbetning, inklusive tillverkare av möbler, trähus, dörrar, fönster, och mycket mer.

– Det är fantastiskt stimulerande att få verka i gränslandet mellan näringsliv och politik där TMF som branschorganisation verkligen kan vara med och påverka villkoren för svensk industri genom vårt engagemang både nationellt och i Bryssel.

Medlemskapet i Svenska PEFC

TMF:s beslut att bli medlem i Svenska PEFC var starkt motiverat av behovet att hjälpa sina medlemsföretag att säkerställa att den träråvara de köper in kommer från ansvarsfullt brukade skogar. Robin betonar att många av TMF:s medlemmar är små företag med begränsade resurser. Därför är det avgörande att de kan förlita sig på välrenommerade certifieringar som PEFC, som underlättar deras arbete med att följa hållbarhetskrav och att säkra ansvarsfulla inköp.

– För TMF är det värdefullt att kunna representera våra medlemmar och framföra deras synpunkter, särskilt de små företagens behov, till PEFC.

Robin påpekar också att ett av de närmaste och mest pressande områdena där PEFC kan bidra är inom EU:s nya avskogningsförordning, EUDR. Denna förordning ställer omfattande krav på alla företag som använder träråvara och är utmanande för branschen.



Framtidsstrategier och Hållbarhetsarbete

Framåt ser Robin utmaningar för den svenska träbearbetande industrin, inte minst genom de initiativ som kommer från EU:s Gröna Giv. Dessa krav inkluderar spårbarhet, återställande av natur, och minskad klimatpåverkan. Robin understryker att skogen och träindustrin spelar en central roll i att uppnå en hållbar grön ekonomi i EU, men att det är svårt för enskilda företag att agera på egen hand.

– Cerifieringar som PEFC är viktiga för att vägleda både leverantörer och kunder.

Robin ser PEFC som ett verktyg som erbjuder tydliga riktlinjer och standarder, vilket underlättar ansvarsfullt och hållbart handlande inom hela värdekedjan.

Avslutningsvis betonar Robin den biologiska mångfalden som ett mycket viktigt område där PEFC har ett betydande uppdrag att hjälpa branschen att agera rätt och att bidra till en hållbar framtid.


Här kan ni läsa mer om TMF.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Välkommen att prenumerera på Svenska PEFC:s digitala nyhetsbrev! Registrera din e-postadress här för att få utskicket.


Läs mer