Växjö stations- och kommunhus shortlisted till World Architecture Festival

I Växjö har Skanska byggt Växjö stations- och kommunhus. Byggnaden är en av de största träbyggnader som byggts i Sverige och är byggd med 100% PEFC-certifierat trä.

Växjö stations- och kommunhus shortlisted till World Architecture Festival

16 september 2022 PEFC International

I augusti meddelade World Architecture Festival (WAF) att de nominerar stations- och kommunhuset i Växjö, byggt med 100% PEFC-certifierat trä, till årets tävling ”Best use of Certified Timber”. Ytterligare ett svenskt bidrag finns med på listan, Sara kulturhus i Skellefteå. PEFC som sponsrar tävlingen önskar bägge bidragen trycka till!

 

En av de största träbyggnaderna i Sverige

Växjös nya kommunhus är sju våningar högt och breder ut sig på 16 400 kvadratmeter vilket gör den till en av de största träbyggnader som byggts i Sverige. Här finns både ett nytt stationshus med väntsal, moderna arbetsplatser för kommunen, butiker samt restauranger.  

Grundkonstruktionen består av limträbalkar och har nått upp till Miljöbyggnad Guld. För att nå dessa höga nivåer ställs krav på allt från dagsljusinsläpp, radon och energiåtgång till fuktsäkrad byggnation, bra inneklimat och miljögodkända val av byggmaterial. Byggnadens trästomme har dessutom en lägre energiförbrukning än Boverkets byggregler och krav.

 – Ur ett livscykelperspektiv är trä både mer ekonomiskt fördelaktigt och innebär en mindre klimatbelastning än om huset hade byggts med en traditionell betongstomme. Träet har också skapat en renare och mindre bullrig arbetsmiljö medan stationen har byggts, säger Niklas Kummer.

I februari 2021 stod Växjö stations- och kommunhus färdigt. I maj skedde inflyttningen i kommunhuset och stationen öppnade upp för resenärer i augusti 2021.
 

Om WAF och ”Best Use of Certified Timber” 
Sedan fyra år sponsrar PEFC World Architecture Festivals pris ”Best Use of Certified Timber”. Priset belönar arkitekter och projektteam som har använt certifierat virke på ett innovativt, pedagogiskt eller konstnärligt sätt. Tävlingen växer för varje år och 2022 är konkurrensen större än någonsin. Byggnadsprojekt från alla världsdelar deltar i årets tävling och variationen är stor. Förutom stationshuset från Växjö finns i år träbroar, idrottsarenor, kulturhus kontor med på listan. 

Vi på PEFC är förstås glada att riktigt stora byggnadsprojekt i trä blir allt vanligare. Det bådar gott för framtiden!


Ansvarig Arkitekt: Niklas Kummer, Sweco
Byggentreprenör: Skanska
Foto: Felix Gerlach 


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Välkommen att prenumerera på Svenska PEFC:s digitala nyhetsbrev! Registrera din e-postadress här för att få utskicket.


Läs mer